/nom/ - Ruuanlaitto

Index Catalog Archive Bottom Refresh
Mode: Reply
Nimi
Asetukset
Aihe
Viesti

Viestin enimmäispituus: 4096

Tiedosto

Tiedoston enimmäiskoko: rajaton

Saapuvan pyynnön enimmäiskoko: 10MB

Maksimi määrä tiedostoja: 5

Tuetut tiedostotyypit: txt, jpeg, jpg, bmp, gif, png, ogg, webm, mp4

E-mail
Salasana

(käytetään tiedostojen ja viestien poistamiseen)

Muut

Muista käyttäytyä -> säännöt

!BetaTesting! Bugeja, postauksien katoamisia yms. paskaa voi ilmetä.

(96.98 KB 640x480 my_photo-30.jpg)

Anonyymi 11.03.2018 (Su) 20:13:54 No. 37183
Ostin tällaisen lihaköntin, kun sai ilta-alennuksilla -60 %. Nyt kysymys kuuluu, että mitä tästä voi/kannattaa tehdä? Leikata siivuiksi ja paistaa pihveinä? Joku uunipatajuttu? Jos laittaa uuniin, niin kannattaako leikata pienemmiksi kuutioiksi, vai voiko laittaa kokonaisena. Paketissa siis reilu 900 g
Rautapataan liha pieninä palasina, vettä pari litraa, pari sipulia, kolme porkkanaa, lanttu, vasikkafondia, suolaa, kokonaisia pippureita, pari laakerinlehteä.
Sit uuniin 225 asteelle pariksi tunniksi jonka jälkeen pudotat lämmön 125 asteeseen ja annat muhia niin kauan kun jaksat odottaa. Katso välillä että nestettä on sen verran paljon että lihat peittyvät.
(97.06 KB 1000x511 ZtknjDf.jpg)

>>37184
Ai niin ja tästä jäi vielä mainitsematta se että lihan voi ruskistaa kevyesti ennen pataan laittamista. Ihan vaan jotta lihan nesteet pysyvät lihan sisällä uunittamisen ajan ja näin lihasta tulee mureampaa.
>>37184
>>37185
Keraaminen pata on parempi. Lihat on helpointa heittää ensin yksistään pataan ilman mitään muuta ja sit laittaa padan 250 asteiseen uuniin siks aikaa, että lihat ruskistuu ja sit ottaa pois uunista ja lisää muut ainekset ja veden ja sit takas uuniin johonki 200 asteesee ja sit myöhemmin pudottaa lämpöä vielä alemmas.
(49.32 KB 475x282 naudanmyytvtlihapalat.jpg)

>>37186
Itseasiassa ei. Koska jos lihan kypsentää uunittamalla niin liha kuivuu. Kun lihan ruskistaa tulikuumalla pannulla nopeasti ennen uuniin laittoa niin kuuma pannu paistaa lihapalojen lihassyyt kiinni joka taasen estää lihaa omien nesteiden karkaamisen. Näin lihasta tulee mehevämpää. Jos liha olisi esimerkiksi kylkeä tai potkaa eikä ulkofilettä niin siinä tapauksessa lihan voisi kypsentää suoraan uunissa sillä lihan oma rasva estäisi lihaa kuivumasta.
>>37184
Kuulostaa hyvältä, kiitos reseptistä. Jotain tän tyylistä vois tuosta väsätä, kunhan jaksaa (pitäis tiskatakin ja muutenkin vähän siivota keittiötä ennen kun siellä viitsii laittaa mitään vähääkään suuritöisempää ruokaa). Rautapataa ei kyllä oo, mutta savipata ajanee saman asian?
>>37187
Kyllähän. Kun sä laitat ne pelkät lihat sinne KUUMAAN uuniin niin se KUUMA uuni paistaa ne lihassyyt kiinni. Siks se uuni kato laitetaan aluks sinne 250 asteeseen tai voi laittaa kuumemmakskin ja lihat ruskistuu siellä nopeasti. Ei tarvii erikseen mitään pannua sotkea.
>>37189
Tarkistin väitteeni ( >>37187 ) tuossa pari päivää takaperin ja niin siinä vaan saattui käymään että olit aivan oikeassa. Minä olin väärässä. Tuo lihan ruskistaminen kuumalla pannulla ennen pataan laittamista on wanhan kansan wiisaus ja silkkaa mutuilua. Itteni opin sen mummolta aikoinaan ja koska mummo tehnyt parhaat ruoat mitä olen koskaan syönyt niin en osannut kyseenalaistaa opittua tapaa. En silti aio lopettaa sitä tapaa.
Laitoin ton köntin sitten pakkaseen, kun en jaksanut heti tehdä siitä mitään. Otin nyt yöksi sulamaan, ja ajattelin huomenna tehdä tollasen padan.
t ap
(1014.21 KB 3264x1840 20180322_173325.jpg)

(929.29 KB 3264x1840 20180322_173846.jpg)

(915.58 KB 3264x1840 20180322_174344.jpg)

Noniin. Aikansa se otti, mutta sain nyt vihdoin savipadan uuniin. Kuvissa lihat ennen ja jälkeen ruskistamisen sekä juurekset odottamassa pilkkomista. Laitoin lantun, joka on kuvassa jo kuorittuna, ja porkkanoiden lisäksi myös pari pientä naurista, koska nauris on nannaa.
(973.75 KB 3264x1840 20180322_175931.jpg)

(714.79 KB 3264x1840 20180322_180349.jpg)

Tässä vielä ainekset padassa ilman nesteitä ja nesteiden kanssa. Laitoin vasikkafondin lisäksi pataan 2 dl kuohukermaa ja suolan sijasta laitoin soijakastiketta. Mausteena lisäksi laakerinlehdet, rouhittua mustapippuria ja yksi kokonainen (pienehkö) valkosipuli. Raportoin illemmalle sitten millaista tuli.
(981.44 KB 500x250 food-animated-gif-4.gif)

>>37224
>>37225
Näyttää herkulliselta. Kauanko ajattelit uunittaa sitä?
>>37226
Joudun valitettavasti poistumaan asunnostani vajaaksi kahdeksi tunniksi, joten ehdin uunittaa tuota 225 asteessa vain vajaat puolitoista tuntia, mutta ajattelin jättää poissaoloni ajaksi uunin päälle 125 asteeseen. Sitten tutkin, onko valmista.
>>37227
Siis ennen poistumista ehtii uunittaa sen vajaan puolitoista tuntia.
>>37227
>>37228
Muista katsoa että padssa on nestettä ennen kuin poistut!
(599.39 KB 3264x1840 20180322_213219.jpg)

(527.19 KB 3264x1840 20180322_213505.jpg)

>>37230
Kiitos muistutuksesta, mutta onneksi muistin tämän muutenkin. Padasta tuli vetelää, ja sen puolesta se menisi vaikka keitosta. Vaikuttaisi siis siltä, että nestettä olisi voinut olla paljon vähemmänkin, vaikka vettä laitoin vain reilusti vajaan litran, kun pataan ei mahtunut enempää. Toki nestettä oli sitten kerman, fondin ja soijakastikkeen muodossa myös, mutta siltikin varmasti alle puolitoista litraa yhteensä. Maku on kyllä varsin hyvä, tosin suolaa tuli makuuni sittenkin vähän liikaa, eikä soijakastikkeen hieman pistävä maku ihan sovi. Olisi sittenkin pitänyt vain käyttää tavallista suolaa ja unohtaa soijakastike. Lihasta tuli todella mureaa, ja pitkään hautuneet juurekset ovat herkullisia.


Forms
Delete
Report
Quick Reply