/nom/ - Ruuanlaitto

Index Catalog Archive Bottom Refresh
Mode: Reply
Nimi
Asetukset
Aihe
Viesti

Viestin enimmäispituus: 4096

Tiedosto

Tiedoston enimmäiskoko: rajaton

Saapuvan pyynnön enimmäiskoko: 10MB

Maksimi määrä tiedostoja: 5

Tuetut tiedostotyypit: txt, jpeg, jpg, bmp, gif, png, ogg, webm, mp4

E-mail
Salasana

(käytetään tiedostojen ja viestien poistamiseen)

Muut

Muista käyttäytyä -> säännöt

!BetaTesting! Bugeja, postauksien katoamisia yms. paskaa voi ilmetä.

Lihatiskietiketti? 20.01.2014 (Ma) 12:59:55 No. 36609
Kun on semmosia kauppoja missä on lihatiski jossa oma myyjänsä, niin miten niissä kuuluu toimia? Pitäisi tietää kai etukäteen mitä haluaa kun se niin kuumottavasti tuijottaa jos edes hidastaa vauhtia siinä lihatiskin kohdalla. En osaa mitään erikoistermistöä niin en uskalla edes puhua koko hujopille, se luultavasti vain räkättäisi päin naamaa ja alkaisi latelemaan solvauksia kunnes poistun kaupasta.
Sano et haluun lihaa
Riippuu kaupasta, isoissa kaupoissa on vuoronumerot ja pienemmissä jokin epämääräinen jonon kaltainen. Palloilet tiskillä hetken aikaa katsellen lihoja, valitset mieleistäsi, sanotaan vaikkapa jotain kinkkua. Sitten luot myyjän kanssa katsekontaktin ja lähestyt avoimesti ikään kuin olisit juuri jotain sanomassa. Myyjä kyllä sinut huomaa, kysyy että mitäs teille. Ano siihen sitten vastaa että "tota kinkkua bla bla bla sellanen 10siivua". Myyjä sitten ne paketoi ja punnitsee ja menet kassalle.
hiljaisena hetkenä menet tiskille ja huikkaat
>moro! 666 grammaa naudan jauhelihaa, kiitos!
Mikäli myyjä kysyy, voiko olla avuksi, älä säikähdä! Totea etsiväsi esim. pihviä illalliseksi, mitäköhän hän suosittelisi? Jaa, no 400gr sitä. Valmistusvinkkejä? Kiitos kovasti, hyvää päivänjatkoa.

Ei se ole sen kummoisempaa loppujen lopuksi.
Pyydät n. kilon naudan sisäfilettä. Kokonaisena. Joo, pistetään pakettiin, syön kotona.
Itse ostan lihani aina lihakaupasta, tiskillä asioiminen ei ole läheskään yhtä ahdistavaa kuin esim. huoltoasemalla.

Kun kauppias rupeaa tuijottamaan, sanot sille päivää johon hän vastaa päivää ja joko kysyy heti mitä laitetaan tai sitten jättää sinut rauhassa katselemaan lihoja. Jos kauppias kysyy mitä saisi olla, muttet vielä tiedä, sanot vain "katsotaans…" ja vilkuilet lihoja. Kauppias kyllä odottaa hetken, ehkä palvelee siinä välissä toisenkin asiakkaan jos on kiireistä. No panik, lihanleikkaaja ei rupea tyrkyttämään tuotteita kuin kodinkonekauppias.

Jos et ole aivan varma minkälaista lihaa haluat, kysyt haluaamaasi ruokaan sopivaa esim. "minkähänlaista lihaa kannattaisi käyttää pataruokiin" tai "mistähän lihasta syntyisi hyvä paahtopaisti?". Kauppias kyllä osaa tuntee lihat. Jos tiedät jo valmiiksi mitä haluat, sanot vain reippaasti "puolisen kiloa tuota sisäpaistia" tai " tuo pala sisäfileetä tuosta" osoittaen sormella haluamaasi lihakimpaletta. Jos olet epävarma määrästä, voit pyytää kauppiasta arvioimaan oikean määrän esim. sanoin "sen verran kun nyt isoon vuokaan makaronilaatikkoa menee" tai "mitä nyt stroganoff neljälle vaatii". Sinun ei tarvitse tietää lihoista yhtään mitään, voit vain marssia tiskille ja ilmoittaa lihakauppiaalle tekeväsi tänään lampaankyljyksiä neljälle, niin kauppias näyttää sinulle tiskiltä lampaan palasia ja kysyy onko tämä tarpeeksi.

Kovin tarkkaa määrää ei kannata pyytää, sadan gramman tarkkuus on sopiva. Jauhelihaa toki voit pyytää tarkemman määrän, koska sitä on helpompi annostella. Jos pyydät vaikkapa "puolisen kiloa naudan lapaa", voi kauppias mitata vaa\'alle 480 tai 550 grammaa ja sitten kysyy onko tämä riittävästi.

Isossa kaupassa kannattaa tarkistaa onko tiskillä käytössä vuoronumerot, ettet vie vahingossa jonkun toisen paikkaa ja ahdistu palaamatta ikinä kyseiseen kauppaan.

Eli vielä tl;drr
1. Mene tiskille
2. Ilmoitat mitä lihaa ja miten paljon sitä tarvitset
3. Kauppias mittaa lihan ja varmistaa että määrä on sopivasti
4. Otat vastaan kauppiaan tarjoaman paketin ja kiität
5. Maksat ostokset kassalle
6. ???????
7. Herkullisia burgereita
>>36615
Ai niin voi kauheata, unohdin tästä erittäin tärkeän kohdan eli:

Kauppias voi leikata lihan puolestasi ja usein kysyykin, että haluatko sen leikattavan. Tähän kannattaa valmiiksi miettiä vastaus, voit pyytää sen esim. parin sentin paksuisiksi pihveiksi, kuutioiksi tai pieniksi suikaleiksi. Älä hätäänny ja sano ettei tarvitse, leikkaan kotona, lihatiski tekee sen mielellään puolestasi. Myös lihassa näkyvät rasvat voit pyytää leikkaamaan pois.
>>36616
Itseasiassa tästä oli joku juttu jonkin aikaa sitten, kun joku ulkomailla asunut oli tullut takaisin suomeen ja mennyt jostain kauppahallista ostamaan muistaakseni kalaa ja oli pyytänyt myyjää leikkaamaan sen paloiksi, kuten hänellä oli ulkomailla ollut tapana pyytää, mutta myyjä oli vastannu, että valitettavasti ei voi tehdä sitä jostain lakiteknisistä asioista johtuen. jotenkin niin se oli, että jos se leikkaa sen paloiksi niin siitä tulee joku jaloste tai vastaava juttu ja heillä ei kuulemma ole lupaa myydä jalosteita.
mä ainakin katon vaan mikä näyttää hyvältä ja osotan että tota vaikka tollasella summalla


Forms
Delete
Report
Quick Reply