/nom/ - Ruuanlaitto

Index Catalog Archive Bottom Refresh
Mode: Reply
Nimi
Asetukset
Aihe
Viesti

Viestin enimmäispituus: 4096

Tiedosto

Tiedoston enimmäiskoko: rajaton

Saapuvan pyynnön enimmäiskoko: 10MB

Maksimi määrä tiedostoja: 5

Tuetut tiedostotyypit: txt, jpeg, jpg, bmp, gif, png, ogg, webm, mp4

E-mail
Salasana

(käytetään tiedostojen ja viestien poistamiseen)

Muut

Muista käyttäytyä -> säännöt

!BetaTesting! Bugeja, postauksien katoamisia yms. paskaa voi ilmetä.

(5.41 KB 182x143 1350153843012.jpg)

Anonyymi 13.10.2012 (La) 18:44:04 No. 36046
mitä kaikkia vehkeitä tulee tarvitsemaan jos aloittaa oluen tai viini laiton kuinka kauaks jää kaupan tuotteista noilla valmis seteillä?
Olutta pannaan. tarvit sen sangon, tippalukon, loput löydän netistä.
olisiko kellään hyvää reseptiä miten tehdään parempaa kiljua siis ostetaan kaupasta n6 litraa valmis mehua ja vähän sokeria ja käymis aine joku semmonen hyvä respti tai reseptejä
valmisseteillä tuskin tulee kovin hyvää, vähän maustettua kiljua. Käy viiniliikkeestä ostamassa kunnon juttuja. Olut ei ole olutta ellei ole tehty maltaista.
>>36050
niin mitä kkunnon juttuja viiden euron pulloja joissaa älytön laatrtaa vaikka voi tehdä halpaa paskaa
Desinfioi ja pese huolella kaikki käyttämäsi välineet! Aloita pesemällä keittiö ja kädet. Älä mene suihkuun huuhtelemaan pönttöä tai täyttämään sitä vaikka tuntuisikin kätevältä.

-6 litraa sokeria pönttöön, kaadat kattilallisen kiehuvaa vettä päälle, sekoitat.
-Lisäät vettä niin että on 25 litraa
-Pikahiivat päälle, sekoita.
-Kansi päälle ja joku pyyhe siihen reiän päälle (ei tippalukkoa vielä koska pikahiivalla kuohuu liikaa)

-Odota pari päivää kunnes tippalukon voi asentaa ja seuraa siitä koska pulputus loppuu.
-Lappoa toiseen samanlaiseen pönttöön ja lisää pikakirkasteet. Tässä vaiheessa voi ottaa maistiaisia pari litraa
-Huuhtele ja keittele aktiivihiiltä pari-kolme ruokalusikallista kunnes ei veteen tartu mustaa ja sekoittele sekaan
-Odota 2 päivää

-Lappoa 4x5 litran kanistereihin

Kokeile kaikenlaisia mehuja ja soodavesiä drinkkijen tekemiseen.
>>36083
Tuli vielä mieleen:

25 litraa vettä ämpärissä on potentiaalinen vesivahingon aiheuttaja. Myöskään kotivakuutus ei tällaisia vahinkoja korvaa.

- Älä sählää ämpärin lähellä kännissä
- Pidä käytettävää ämpäriä toisen ämpärin sisällä, jolloin halkeamisen tms seurauksena ei tapahdu kuin vitutus
www.kotiviini.fi hyvin verrattavissa alkon 7€ viineihin.
5 litraa vettä
3 desiä kaljamaltaita
2-3 desiä sokeria
Hiivaa.

Kiehauta vesi ja miksaa maltaiden ja sokerin kanssa. Anna jäähtyä n. 37 asteiseksi. Liuota hiiva tilkkaan vettä ja lisää liemeen. Anna käydä ja pullota. Pullon pohjalle kannattaa laittaa hieman sokeria, niin juomassa on varmasti hiilihappoja.
(473.59 KB 1600x1200 1388942649699.jpg)

Mene Tarjoustaloon, tässä ostoslista:
>Käymisastia (25l tai 30l)
>Vesilukko
>Kotiviinipaketti (mallia kuivatut marjat mukana)
>3-7kg sokeria
>Sitruunahappoa
Hyödyllisiä, mutta ei pakollisia lisätarvikkeita:
>Verkkopussi marjoille (suosittelen, maksaa jotain 1€)
>Ominaispainomittari (jos haluat tietää viinin vahvuuden)
Kotiviinipaketissa on valmistusohjeet, ja ihan hyvät ohjeet ovatkin mutta käymisajan ja sokerimäärän kanssa voi ja kannattaa soveltaa. Enemmän sokeria ja pidempi käymisaika = vahvempaa viiniä. Jos annat käydä loppuun asti (eli kunnes vesilukko lakkaa pulputtamasta) niin käymisenpysäyttäjä on ihan turha ja tekee viinistä vain pahemman makuista… mutta jos aiot jälkimakeuttaa viiniä sokerilla, kannattaa käymisenpysäyttäjä käyttää että uudet sokerit eivät lähde käymään.

Itselläni on 25l käymisastia. Kotiviinipaketti ja 7kg sokeria maksaa sen 20-30€ ja siitä tulee semmoset 24,5l kotiviiniä joka on vahvuudeltaan 15-20% kun antaa käydä loppuun asti… valmistusaika n. 2 viikkoa. Sanoisin että kannattaa.

Kuva liittynee.

PS: Nyt tekee mieli pistää uusi satsi tulemaan, edellisistä onkin jo melkein puoli vuotta.
(773.07 KB 2000x1330 1388943510207.jpg)

>>36590
mitähän hiivaa käytät jos 20% pääsee, muistelin joskus googletelleen asiaa ja vahvimmatkin kannat kuoli siin 17% liuoksessa, viinihiivat omakokemuksen mukaan maksimissaan menee siihen 15%
>>36590
Ainiin! Lappoletku on ihan hyödyllinen väline kanssa. Ja kuten kuvasta ilmenee niin säilön omat viinini 10l kanistereihin, koska muovipullojen hamstraaminen ja peseminen alko parin ensimmäisen kerran jälkeen vituttamaan.

>>36593
Ihan viinipaketin omia hiivoja. En omista ominaispainomittaria, joten myönnän että revin tuon luvun hatusta. ;__;
>>36046
>kuinka kauaks jää kaupan tuotteista noilla valmis seteillä?

Kunnolla tehtynä kilju on parempaa kun kaupan lonkerot ja omat oluet pääsee alkon erikoisoluiden tasolle.

Ohjeina sanottakoon että teet kuten normi kiljua, mutta keität vedet (ennen pönttöön laittoa) ja pidät olosuhteet hygieenisinä. Lisäksi vältä turbohiivaa.

Oluen teko on taas senverran monimutkaisempi prosessi etten sitä jaksa selittää, mutta netistä löytää helposti ohjeita. Älä kuitenkaan yritä tehdä millään valmisseteillä, jotta saat hyvää olutta täytyy se mäskätä itse.


Forms
Delete
Report
Quick Reply