>>21325Tähän harhaluuloon törmää aika usein.
Liberalismi on ideologia tai poliittinen suuntaus, joka pitää keskeisenä arvonaan vapautta jostakin ja vapautta johonkin.
Ideologialla ei itsessään ole latausta mihinkään poliittiseen suuntaan. Liberalismia voidaan käyttää niin oikeistolaisessa kuin myös vasemmistolaisessa tai keskustalaisessa poliittisessa aatteessa työkaluna, saavuttamaan oma poliittinen päämäärä.
Esimerkiksi Suomessa oikesto on lähes poikkeuksetta talousliberaaleja eli he kannattavat mahdollisimman vähän rajoitettua kapitalistista markkinataloutta.
Vasemmisto taasen kannattaa sosiaaliliberalismia. Sosiaaliliberalistisen moraalin mukaan yhteiskunnalla ei ole oikeutta moralisoida kansalaisiaan, mutta yhteiskunnan tehtäviin kuuluu mahdollisuuksien tasa-arvon turvaaminen kaikille kansalaisilleen.
Se miksi ihmiset eivät yleensä ymmärrä liberalismin todellista luonnetta johtuu amerikkalaisten mädätyksestä. Jenkit ovat korruptoineet koko käsitteen niin että klassinen liberalismi muistuttaa enemmän sitä, mitä Yhdysvalloissa nykyään kutsutaan konservatismiksi, mikä sekoittaa aika hyvin ihmisten päitä. Eikä sekään varmaan auta yhtään asiaa että Yhdsysvaltain demokraattinen puolue on profiloitunut liberaaliksi-vasemmistopuolueeksi, vaikka sitä voidaan pitää eurooppalaisella mittapuulla oikeistolaisena puolueena.
Kaikki liberaalit kuitenkin kannattavat vapausoikeuksia kuten yhdistymisvapautta, laajaa sopimusvapautta ja elinkeinovapautta, sananvapautta, lehdistönvapautta ja liikkumisen vapautta, vapautta orjuudesta, pakkotyöstä ja väkivallasta, uskonnonvapautta ja yksityisomistusoikeuksia eli laajaa henkilökohtaista ja taloudellista vapautta.