/it/ - Tietotekniikka

Index Catalog Archive Bottom Refresh
Mode: Reply
Nimi
Asetukset
Aihe
Viesti

Viestin enimmäispituus: 4096

Tiedosto

Tiedoston enimmäiskoko: rajaton

Saapuvan pyynnön enimmäiskoko: 10MB

Maksimi määrä tiedostoja: 5

Tuetut tiedostotyypit: txt, jpeg, jpg, bmp, gif, png, ogg, webm, mp4

E-mail
Salasana

(käytetään tiedostojen ja viestien poistamiseen)

Muut

Muista käyttäytyä -> säännöt

!BetaTesting! Bugeja, postauksien katoamisia yms. paskaa voi ilmetä.

(27.93 KB 983x671 templeos.png)

Linux A 04.12.2023 (Ma) 21:55:29 No. 3929
Toivoisin että yhä enemmän ihmisiä alkaisi käyttämään jonkin sortin LInux jakelua koska se on vaan yksinkertaisesti parempi kuin windows. myös yksityisyys ja software freedom tulisi olla jokaiselle tärkeä.
Haluaisin vain keskeyttää hetkeksi. Se, mihin viittaat Linuxina, on itse asiassa GNU/Linux, tai kuten olen viime aikoina alkanut kutsua sitä, GNU plus Linux. Linux ei ole käyttöjärjestelmä itsessään, vaan pikemminkin yksi osa toimivaa GNU-järjestelmää, jonka tekevät hyödylliseksi GNU-corelibit, komentosarjan apuohjelmat ja tärkeät järjestelmäkomponentit, jotka muodostavat POSIXin määrittelemän täydellisen käyttöjärjestelmän. Monet tietokoneiden käyttäjät käyttävät päivittäin muunneltua versiota GNU-järjestelmästä tietämättään. Erään erikoisen käänteen vuoksi nykyään laajalti käytettyä GNU-versiota kutsutaan usein "Linuxiksi", eivätkä monet sen käyttäjät tiedä, että se on pohjimmiltaan GNU-projektin kehittämä GNU-järjestelmä. Linux on tosiaan olemassa, ja nämä ihmiset käyttävät sitä, mutta se on vain osa heidän käyttämäänsä järjestelmää. Linux on järjestelmän ydin: ohjelma, joka jakaa koneen resurssit muille ohjelmille, joita käytät. Ydin on olennainen osa käyttöjärjestelmää, mutta hyödytön yksinään; se voi toimia vain täydellisen käyttöjärjestelmän yhteydessä. Linuxia käytetään yleensä yhdessä GNU-käyttöjärjestelmän kanssa: koko järjestelmä on periaatteessa GNU, johon on lisätty Linux, eli GNU/Linux. Kaikki niin sanotut "Linux"-jakelut ovat oikeastaan GNU/Linux-jakeluja.
joo itellähän on tää gentoo käytössä ja hyvin pelittää.
Tosiaa joo iha sammaa mieltä gnu pus linux han se o
Yhä useampihan junaan hyppää, mutta se tarjoaa liikaa valinnanvaraa ja selvittelyä tavan talliaisille. Ylipäätään se, että pitäisi itse asentaa kyseinen järjestelmä on useimmille liikaa. Pitäisi olla varmaan joku muodikas brändi, joka esittelisi vakioidun GNU/Linux-pohjaisen järjestelmän sisältävän laitteensa kunnon mediapöhinällä, että edes jonkinlaista merkittävän näköistä lovea voisi olla mahdollista koittaa lohkaista. Loppujen lopuksi valtaosalle ei kuitenkaan ole edes väliä millä nettiä selaavat, mutta että heidät saataisiin vierähtämään Linuxille vaatii aika voimatoimia. Arvelen kyllä hieman, että jossain kohti saattaisi jonkinlainen käyttöjärjestelmällinen vallankumous tapahtua, joskin kapitalistiset voimat eivät anna sellaisen tapahtua helpolla.
Parin-muutaman vuoden välein olen asentanut Linuxin johonkin koneeseen, ja käyttänyt sitä Windowsiin palaamiseen asti. Joka kerta Linuxin käyttökokemus on ollut edellistä vähemmän perseestä, joten joko jonkinlaista oppimista on tapahtunut, tai Linux on muuttumassa entistä käyttäjäystävällisemmäksi.
Olen kerran käyttänyt jotain liinuksia, amk:ssa vuonna 2004(?)
>>3933 >Pitäisi olla varmaan joku muodikas brändi, joka esittelisi vakioidun GNU/Linux-pohjaisen järjestelmän sisältävän laitteensa kunnon mediapöhinällä mites toi steam deck
>>3936 saisivat tuoda sen kunnolla esille ja kans et linux gaming alkaa olemaan lähempänä windows pelaamista jos ei lasketa että jotkut pelit ei sit toimi ollenkaan. ja ANticheateista en edes lähde kertomaan kuinka paskasti ne on vedetty linuxille.
>>3937 toki vielä ei kaikki anticheatit toimi
>>3938 jep ja kukaan ei tietenkään voi korjata näitä koska anti cheatit ovat closed source.
>>3939 tai siis jonkin sortin linuxille toimivaa ratkaisua.
>>3936 Käytännössä pelikonsoli, eikä yleiseen tiettarointiin tarkoitettu, mutta muuten kyllä hyvä juttu Linuxin kannalta.
Linux pelaajat ovat hankala kohderyhmä koska jakeluita on loputon määrä ja jotkut käyttää yhä jotain antiikkista kerneliä tai glibc:tä tai 32-bittistä versiota jakelusta. Jos pelin haluaa laittaa tukemaan linuxia niin se on perkeleen vaikeaa siten että joka helvetin jampalla toimis se peli riippumatta yllä luetelluista asioista.
>>3942 No ei nyt niitä historiaan juuttuneita tarvitse ottaa huomioon, jos peli vaatii uudempaa.
>>3942 joo mutta jos esim tehtäisiin x86, ARM64 aarch64 blaa blaa niin se ei olisi yhtä paha kuin siirtyä windowsille parin pelin takia. jos olisi yksikin distro missä pelit toimisi hyvin niin silloin pelaajat todennäköisesti käyttäis sitä.
>>3943 jep, mielummin päivitän kun asennan spyware10 koneelle.
>>3945 spyware10 paha ,mutta steam, discord, ja ne paskapelit malware anticheatilla on ihan ok?
Sinällään en kaipaa mitään normotulvaa linuxiin. Enkä toisaalta usko että sellaista olis tulemassakaan.
>>3948 en sanoisi että ihan ok mutta windows 10 silti pahin ja pelejä voi pelata ilman discordia ja steamia :D
>>3942 Steam laittaa pelin mukaan sen tarvitsemat kirjastot ja runtimet (samoin kuten Snap, Flatpak tai Appimage).


Forms
Delete
Report
Quick Reply