/he/ - Herrasmiesklubi

Herrasmiesten ehdoilla

Index Catalog Archive Bottom Refresh
Mode: Reply
Nimi
Asetukset
Aihe
Viesti

Viestin enimmäispituus: 4096

Tiedosto

Tiedoston enimmäiskoko: rajaton

Saapuvan pyynnön enimmäiskoko: 10MB

Maksimi määrä tiedostoja: 5

Tuetut tiedostotyypit: txt, jpeg, jpg, bmp, gif, png, ogg, webm, mp4

E-mail
Salasana

(käytetään tiedostojen ja viestien poistamiseen)

Muut

Muista käyttäytyä -> säännöt

!BetaTesting! Bugeja, postauksien katoamisia yms. paskaa voi ilmetä.

(27.97 KB 420x768 128222221422.jpg)

Anonymous 19.08.2010 (To) 12:50:14 No. 68151
Miten voisin sivistää itseäni? En hae nyt mitään larppaussivistystä, en neuvoja pukeutumiseen, juomiseen tai pelaamiseen. Haen helppoja arkipäivän tekoja, joilla voisin rakentaa itselleni sivistynyttä maailmankuvaa. Haluan kasvattaa itseäni, tehdä itsestäni paremman ihmisen. Olen lukiojonne, mutta haluan kehittyä tämän tason yli. Pyydän teiltä apua, suositelkaa kirjoja, lehtiä, ohjelmia, elokuvia, dokumentteja. Minua kiinnostaa erityisesti talous, koska en ymmärrä sitä, politiikka ja tiede. Kulttuuri, korkea ja viihde, ei minua kiinnosta. Auttakaa minua, en tahdo ikuisesti olla tietämätön lukiojonne.
Lue läksysi hyvin siellä lukiossa, siinä sitä sivistystä irtoaa. Ja sen jälkeen korkeakouluun sivistymään lisää. Välissä armeija joka myöskin on omalla tavallaan sivistävä paikka.
>>68154
>armeija
>omalla tavallaan sivistävä paikka
Kyllä.
>>68154
Itse en sivistynyt armeijassa yhtään, päin vastoin. Henkisesti se ilmapiiri oli kuin ala-asteella. Nyt jälkeenpäin häpeän sitä, miten hauskaa silloin oli kun joku pieraisi muodossa.
Kauppakorkean pääsykirjoista taloustieteen kirja oli ihan mieltäavartava.
Itsehän seikkailen wikipediassa usein iltaisin sängyssä puhelimella kun ei meinaa uni tulla. Ei varmasti paras tapa sivistyä ja oppia asioita mutta kyllä sieltäkin monta faktaa on päähän tarttunut. Lisäksi, hommaa älykkäitä kavereita jotka tykkäävät jauhaa paskaa vähän muustakin kuin römpsästä.
>Olen lukiojonne
>Minua kiinnostaa erityisesti talous, koska en ymmärrä sitä
AP ei siis ole käynyt edes yhteiskuntatieteen kurssejä. Bannia tälle 16-vuotiaalle pseudointellektuellille.
>sivistää itseäni
>kulttuuri ei kiinnosta

Mitä vittua mies?

Meinasin sanoa, että lue antiikin historiaa ja kaunokirjallisuuden klassikoita mutta ehkä parempi olla menemättä sitten yksityiskohtiin.
>>68181
>wikipedia
>faktaa
Perehdy internetin perusasioihin, Viljo-Patrikki. Wikipediaan voi kirjoittaa kuka tahansa mitä vain. Itsekin ujutin sinne laajamittaisesti fiktiivisiä lukuja ja tietoja vain todistaakseni systeemin olevan pahasti toimimaton. Eipä vieläkään niitä "faktoja" ole paikkansapitäviksi muuteltu.
>>68151
Mene kirjastoon ja lainaa itseäsi kiinostava kirja, jonka ymmärtämiseen ei vaadita liikaa esitietoja. Kun sen saat luettua ja palautettua, lainaa toinen, jne.
>>68184
Älä ole idiootti Kukka-Ernesti. En ole suunnittelemassa ohitusleikkauksen tekemistä Wikitietojeni pohjalta vaan viihdytän itseäni ja ehkä opin jotain siinä samalla. Esimerkiksi historia- ja luonnontiedeartikkelit tuntuvat olevan suurilta osin ihan laadukkaita.
>>68184
Eikö olekkin muodikasta kritisoida wikipediaa?
Vähänks oon kova kun kritisoin wikipediaa.
Wikipediasta saa knoppitietoja, mutta ei oikein mielekkäitä kokonaisuuksia. Jos tahtoo oikeasti ymmärtää maailmaa, on luettava kirjoja...
>>68151
Opiskele lukion kurssit kunnolla, erityisesti historia, yhteiskuntaoppi, filosofia ja äidinkieli, sekä tietonälän kasvaessa ota näistä valinnaisia tarpeen mukaan. Sillä pääset mainiosti alkuun ja voi sitten kysellä opettajiltasi vinkkejä hyvistä talousalan lehdistä sun muista.
Minua ei kiinnosta mikään historia eikä talous eikä muutenkaan "sivistyminen". Tosin aion opiskella lääkäriksi koska siinä ammatissa tienaa.
>>68151
Osta monokkeli ja silinteri.
(46.11 KB 300x387 128229236598.jpg)

Lue Leniniä. Kommunismista saat eheän tieteellisen maailmankatsomuksen, se sisältää paljon taloutta käsitteleviä teoksia ja ajan myötä kehityt eteväksi marxilaiseksi, jolloin voit ladella objketiivisesti perusteltua marxilaista kritiikkiä luokkatovereillesi, jotka punastuvat häpeissään kun pyrkivät puolustautumaan idealistisella liberalismilla.
>>68225
Nykypäivän ihmiset ovat valitettavasti jo niin sivistyneitä ja historiaa tuntevia, ettei tuollainen soopa mene enää yhtä helposti läpi, kuin joskus 1900-luvun alussa kouluttamattomille työläisille ja talonpojille.
>>68228
Ai mikä ei mene läpi? Materialistinen tiede, taloustiede? Juu, ei varmaankaan.
>>68229
Sosialismi.
>>68158
Oppisit että armeijassa henkinen ilmapiiri on ala-astetasoa. Mieti itseksesi tai kaverin kanssa miksi? Sivistys^^^
Lue historiallisia romaaneja ja taustana historiaa jos kiinnostaa, sitten matkustelet vähän että maailmankuva avartuu.

Sivistykseen ei tarvita mitään erikoistumista kulttuuriin tai kirjallisuuteen, riittää että on tarpeeksi yleistä tietoa kaikesta ettei tule noloja sivistymättömyytesi välittäviä mokia.
Lue historiaa ja elämänkerrallista kirjallisuutta. Kirjoita muistiin kaikki merkittävät nimet ja tapahtumat ja lue niistä lisää.
>>68184
Vaikka wikipedia ei mikään maailman syvin paikka tiedon hankintaan ole, saa sillä hyvin yleiskäsityksen esim. historiallisista asioista. Kun törmää käsitteeseen joka ei aukea sen pystyy tarkistamaan saman tien.
(132.99 KB 512x288 128230113392.jpg)

Lurkkaa lautaa.
>>68183
>kaunokirjallisuuden klassikoita
ymmärrän kyseisten teosten arvostuksen, koska ne ovat omalla ajallaan olleet erittäin merkittäviä, mutta eivät mielestäni tarjoa nykynuorelle kovinkaan kummoisia kokemuksia - prison breakissa on enemmän jännitystä, draamaa ja romantiikkaa kuin shakespearessa (tiedän, että jotkut suuttuivat juuri...)

...mutta sivistykseen, lue uutisia, lue lehtiä, ota selvää asioista kun kohtaat niitä, ja niin, kirjoja tosiaan - kokemuksieni mukaan niistä saa ymmärrystä eikä vain knoppitietoa kuten mm. wikipediasta
>>68151
Vai että tietämätön lukiojonne.

"Sivistyminen" ei tee sinusta onnellista eikä auta sinua kehittämään itseäsi mihinkään suuntaan. Ei kannata omaksua minkäänlaista maailmankuvaa vaan luoda se itse. Ehdotukseni ovat alla.

Ensimmäisenä
>Cameron, Julia: Tie luovuuteen
Kirja auttaa sinua elämään luovaa elämää. Miksi eläisit luovaa elämää? No, esimerkiksi sen vuoksi, että luovuus on jokaisen ihmisen luonnollinen olotila. Kun olet luova, sinun on helpompi olla oma itsesi. Elämässä ei voi pärjätä ilman luovuutta, sillä elämä heittää aina uusia ongelmia eteesi - sinun täytyy siis myöskin keksiä niihin uusi ratkaisu.


Toisena
>Tolle, Eckhart: Uusi maa
Kirja käsittelee mm. tietoisuutta, kärsimystä, uskontoja, tunteita, erityisesti egoa (jonka kirjoittaja ristii ihmiskunnan kollektiiviseksi mielenterveysongelmaksi) ja ylipäätään ihmisen elämää, niin fyysistä kuin henkistä kuin mentaalistakin.


Tulit kysymään, että mitä sinun "pitäisi tietää". Kirjat opettavat sinua ainakin jossain määrin päättämään itse sen sijaan, että kyselisit sellaista muilta. Ovat auttaneet ainakin minua, en tiedä sitten sinusta.
googlevideoon:

Physics for future Presidents
What every world leader needs to know
(also known as PffP, Physics C10, and L&S C70V)
En nyt ymmärrä. AP kysyy, että kuinka voisi sivistää itseään, ja Anonyymit neuvovat lukemaan humanistista soopaa, jotka eivät kehitä lainkaan ymmärrystä maailmaan.

Todellinen sivistysteko on lukea matematiikkaa. Lue pitkä matematiikka hyvin ja täydennä sitä vaikka Adamsin Calculuksella ja jollain lineaarialgebran alkeisteoksella. Kun ymmärrät differentiaaliyhtälösysteemit, todennäköisyyslaskennan sekä tilastotieteen alkeet niin hyvin, että pystyt selittämään niiden idean äidillesi, voit siirtyä fysiikkaan ja lopulta ymmärtää, mikä maailma ympärilläsi oikein on.

Tämän jälkeen (tai osin jo aikana, jos osaat säilyttää tärkeysjärjestyksen), jos yhä koet sen tarpeelliseksi, voit siirtyä tutustumaan tämän langan tarjontaan. Tilastotiede on tärkeässä asemassa, kun yhtäkkiä ymmärrät, että aika moni tarjottu aine on melko pitkälle huuhaata, mutta tutustu niihin silti.

Koska olet kiinnostunut taloustieteestä, lue Matti Pohjolan Taloustieteen oppikirja (n. 250 s). Se on helppolukuinen, mutta avaa helposti silmät, ja taloustiede eroaa muista yhteiskuntatieteistä siten, että siinä on oma formaali kielensä ja tehokkaat työkalut. Sitä voi hyödyntää myös politiikan ymmärtämisessä.
>>68267
hah eka haukut muiden vinkit siitä etteivät ne anna ymmärrystä ympäröivästä maailmasta, ja neuvot lukemaan matematiikkaa
>>68267

ihmettelin samaa. miten noi mitään sivistää?
t. >68265
>>68269
Pahoittelen lennokasta kielenkäyttöä, sir. Kehotin kuitenkin tutustumaan langan tarjontaan matematiikan jälkeen, koska se silloin muista tieteistä saa huomattavasti enemmän irti.
(44.33 KB 467x600 128232785181.jpg)

The Teaching Companyn luennot. Löytyy esimerkiksi Demonoidista jos et halua maksaa itseäsi kipeäksi.
http://www.surfthechannel.com/video/61506/1253655.html

näitä koko sarja surfthechannelissa
>>68267
>Historia ja kulttuuri
>humanistista soopaa

Just. Sivistys tarkoittaa muutakin että ymmärtää teorioita joilla ei ole käytännön kanssa mitään tekemistä. Sivistys on myös kyky käydä mielenkiintoisia keskusteluja, ja harva jaksaa keskustella esimerkiksi todennäköisyyksistä...
>>68290
Mutta mikä olisikaan käytännöllisempää kuin toimiva teoria?
>Pyydän teiltä apua, suositelkaa kirjoja, lehtiä, ohjelmia, elokuvia, dokumentteja.
>Kulttuuri, korkea ja viihde, ei minua kiinnosta
Tässä on nyt jokin ristiriita. Ensin sinun kannattaa päästä irti siitä käsityksestä, että kulttuuri on yhtä kuin viihde ja kaunotaiteet. Kulttuuri on kokonaisvaltaisempi käsite.

Perinteiseen käsitykseen sivistyksestä kuuluu niin yleisluontoinen ymmärrys luonnontieteistä kuin humanistisista aineistakin. Valitettavasti modernit datanomi- ja insinöörijonnet eivät tätä enää ymmärrä ja humanistisellakin puolella ei enää arvosteta luonnontieteitä niin paljon kuin ennen, vaikka esim. taiteiden pohjalla on paljon sovellettua luonnontiedettä. Filosofia on täysin olennainen osa sivistystä, joten kannattaa lukea jokin filosofian historiaa käsittelevä laaja teos. Itse suosittelen Bertrand Russellin "Länsimaisen filosofian historiaa", vaikkakin Russell välillä käsittelee kovin karkeasti muutamia olennaisia moderneja filosofeja.

Filosofian ymmärtäminen auttaa näkemään, miksi on hyvä ymmärtää myös humanististen aiheiden päälle: esim. viihde/taide ei ole vain mukavaa ajankulua, vaan olennainen osa monille ihmisille maailmankuvan muodostamisessa.

Jos haluaa ymmärtää pelkästään luontoa ja avaruutta ja lakeja, niin sitten ehkä kannattaa pitäytyä matematiikassa ja luonnontieteissä, mutta jos haluaa ymmärtää ihmisten kokemusta maailmasta, niin sitten humanistiset aiheet, kulttuuri ja ihmistieteet ovat aivan olennainen osa tällaista sivistystä.

Ei ole kauhean järkevää haluta sivistystä yleisesti, mutta sitten rajata sivistys koskemaan vain jotain tiettyjä alueita. Sivistyksen pitää koskea kaikkea ja jos sinulla ei ole halua oppia kaikesta mahdollisesta jotain, niin sitten sinulla ei ole mahdollisuutta tulla sivistyneemmäksi. Jos sinua kiinnostaa vain tietyt alueet, niin keskity sitten niihin, mutta älä kysele neuvoja yleisen sivistyksen hankkimiseen.
Ole avarakatseinen. Mieti syitä omiin mielipiteisiisi. Itse koen sen erittäin vapauttavana kun olen huomannut olevani väärässä jonkun asian suhteen mihin olen omannut joskus suorastaan uskonnollisen vakaumuksen. Kun luet jonkun asian mikä sinusta on juuri näin niin varsinkin silloin kaiva kaikki tieto asiasta ja tee päätös vasta sitten.
(468.71 KB 1704x2457 128235670172.jpg)

Komppaan >>68267:aa. Urakoi pitkä matematiikka läpi vaikka A:n arvosanoilla, kunhan opiskelet koko hoidon läpi. Melkein kaikki palautuu matematiikkaan, ja lukion laaja on suunnilleen se vähimmäispaketti minkä sinun tulisi tietää.

Oheislukemiseksi vaikka Terra Cognitan tai Art Housen teoksia oman mielenkiinnon mukaan. Kaiken ei tarvitse mennä noista tietokirjoista ensilukemalla jakeluun, kunhan kiinnostus herää ja haluat tutustua aiheeseen tarkemmin. Lukioaikoina lueskelin itse James Gleickin Kaaosta, Eve Curien Äitini, Marie Curieta, erilaisia fraktaaligeometriaa käsitteleviä kirjoja sun muuta.

Steven Weinbergin Unelmia viimeisestä teoriasta saattaa antaa sysäyksen perehtyä fysiikan ongelmiin tarkemmin. Vaikka kirjalla on jo ikää, se esittelee tieteellisen metodin ja antaa (suhteellisen) ymmärrettävän kuvan hiukkasfysiikan ongelmista ja tavoitteista.

Lukiofysiikkaan sopivampi oheisteos voisi olla Gamovin ja Stannardin Herra Tompkinsin uusi maailma. Kirja on täynnä hassuja tarinoita, joissa Tompkins joutuu pähkäilemään fysiikan lakeja eri tavoilla. Teos on päivitetty sisältämään myös suhteellisuusteoria, mustat aukot, kvarkit sun muut.
Yleissivistystä saa vain ja ainoastaan tutustumalla laaja-alaisesti eri aiheisiin & elämällä elämää pitemmälle. Lue uutisia mitä erilaisimmista lähteistä. Lue ulkomaalaisia foorumeita ja käännä ne vaikka englanniksi/suomeksi ja tutustu paikalliseen ajatuksenkulkuun.

Lukion filosofian kurssi ja pitkä matematiikka nimenomaan eivät ole "yleissivistystä" vaan kirjatietoa.

Toisaalta, elämänkokemuskaan ei aina takaa sielun sivistyneisyyttä, esim. 25 vuotias maailmanmatkaaja voi olla sivistyneempi kuin 50-vuotias vaimonhakkaaja-alkoholisti. Mutta yleisesti ottaen vanhemmilla ihmisillä on laaja yleissivistys.
>>68303
AP puhui sivistyksestä, ei yleissivistyksestä. Väittäisin, että pelkästään lukion suorittamalla ja muuten nuorena silmät auki pitämällä saavuttaa hyväksyttävä yleissivistyksen tason.

>Lukion filosofian kurssi ja pitkä matematiikka nimenomaan eivät ole "yleissivistystä" vaan kirjatietoa.
Päinvastoin, ne parhaillaan tukevat oman päättelykyvyn ja kriittisen ajattelun kehittymistä. Jopa siihen pisteeseen saakka, että huomaat tästä kommentista puuttuvan perustelut tälle väitteelle. (Harjoitustehtävä)

Metakommentti: onko olemassa muuta kuin kriittistä ajattelua? Jos ajattelusta puuttuu kriittisyys, onko se ajattelua lainkaan?
Suomalaisista lehdistä ainoa jota voi edes jollain tapaa suositella niin HS:n sunnuntainumero ja kuukausiliite
(21.59 KB 175x141 128238617833.png)

>>68151
> suositelkaa ... elokuvia
Olettaen että et ole ehtinyt vielä perehtyä elokuviin satunnaista viikonloppuvuokrausta / waretusta kummemmin: aloita IMDb:n top 250:stä.

Ja ennen paskamyrskyä: älä piittaa tuon listan osalta mistään "järjestyksestä" tai "sijoituksesta". Moiset ovat tässä vaiheessa (ja myöhemminkin) täysin epäoleellisia.

http://www.imdb.com/chart/top

Lisäksi varottaisin aloittelijalle tyypillisestä ansasta: vaikka kriitikot kehuvatkin esim. Citizen Kanea, niin kyse on kuitenkin kaksituntisesta mustavalkodraamasta. Monilla lopahtaa alkava innostus juuri Kanen kohdalla. Suosittelen selaamaan esim. Masters of Cineman ja Criterionin luetteloja ja poimimaan sieltä kiinnostavan tuntuisia elokuvia, mikäli haluat perehtyä hieman taiteellisempaan kamaan kuin mitä paikallisesta Filmtownista löytyy.

http://eurekavideo.co.uk/moc/
http://www.criterion.com/

Mutta vilkaise ensin ne top 250:n tärpit.
>>68326

Löytyy paljon parempia listauksia kuin IMDB:n 250-lista.
>>68204
Tämä

+

Lue sanomalehti ainakin päällisin puolin joka päivä
kuuntele hyvää musiikkia
>>68355
Eli klassista.
on hyvä, että ymmärrät isekin, että et tiedä vielä mitään ja olet sivistymätön moukka.

käsitin tekstistäsi, että et ole mikään kauhean viisas ihminen, kun sinun täytyy kerran kysyä internetistä yksinkertaisia kysymyksiä. toisaalta internetistä saat nopeiten helpoiten ja eniten vastauksia. paras neuvoni, mitä kykenen antamaan on nyt jo käytännössä ja opit nyt jo uutta joka kirjaimelta. neuvoni on, että luet, luet ja luet.
mikään luettu asia ei mene hukkaan. kaikki teksti on jonkun kirjoittamaa, joten saat ainakin yhden ihmisen käsityksen parhaimillaan jopa koko maailmankaikkeudesta ja ihmiskunnasta pelkästään parista lauseesta. jos luet enemmän, opit enemmän.kirjat, lehdet ja internet ovat ystäviäsi.
kysyit, että mitä sinun pitäisi lukea?
kaikkea. lue sanomalehti tai useampi päivittäin.
aloita kirjojen lukeminen. lue vaikka raamattu, jos et ole vielä sitä lukenut. ei uskonnollisena lähteenä, vaan historiallisena teoksena.
lue kantaa ottavia sarjakuvia. lue eri maiden eepoksia. lue vaikka tuoteselostuksia ja wikipediaa sattumanvaraisesti. pelkkä lukeminen ei kuitenkaan riitä sivistymiseksi. puhu. keskustele. pohdi.
jos joku kertoo jotain faktaa tai mielipidettään, kuuntele. jaa mielipiteesi ja kuuntele toisten vastausta. mieti asioita. kysy itseltäsi että miksi. kysy itseltäsi että entä jos? kuuntele musiikkia. klassista, jazzia, rokkia, räppiä, reggaeta, heviä, poppia, iskelmää. kuuntele eri maiden musiikkeja kokonaisuuksina. tutustu uusiin piireihin.
opi tuntemaan kaikki erilaiset ihmiset, niin että et voi enää puhua tietystä ryhmästä, ilman että tunnet vähintään 10 siihen ryhmään kuuluvista. et voi sivistyneesti puhua mustista, maahanmuttajista, työttömistä, kodittomista, naisista, homoista, narkkareista, natseista, persuista, tai amerikkalaisista, ilman että oikeasti tunnet heitä.

matkusta. et voi puhua euroopasta, amerikasta, afghanistanista, hoodeista, venäjästä, kiinasta, tai kehitysmaista yleensä, ilman että olet käynyt sielä.
opiskele. et voi puhua sivistyneesti matematiikasta, fysiikasta, kemiasta, taiteista, historiasta, psykologiasta, filosofiasta, tai kielistä, ilman että olet opiskellut niitä.
kuuntele sivistyneitä keskusteluja.
seuraa populaarikulttuuria. et voi puhua poliitikoista, tv-tähdistä tai muusikoista vain sen perusteella mitä niistä yhdessä iltasanomien etusivulla kerrotaan.

sivistynyt ihminen seuraa kaikissa asioissa mahdollisimman monia "genrejä" koska silloin voi sanoa sivistyneesti mielipiteensä tai pohdintansa, jolla on vakaat perusteet, eikä lause moukkamaisesti vain halveksu itselleen tuntematonta käsitettä.

olen humalassa tätä kirjoittaessani, niinkuin suomalaiseen paskaiseen perinteeseen kuuluukin.
se ei kumminkaan estä minua auttamasta sinua maailman valtatiellä.
filosofin kuuluukin olla muiden mielestä hieman sekaisin päästään, sillä sivistymätön ihminen vieroksuu eritavoin käyttäytyvää ihmistä, sen sijaan että miettisi että ajatteleeko tuo ihminen sittenkin laatikon ulkopuolelta.


-niin ja pyri näkymään mahdollisimman normaalina.
>>68390
Sivistykseen kuuluu myös isojen alkukirjainten käyttäminen.
(87.74 KB 600x644 128246426728.jpg)

>Miten voisin sivistää itseäni?

Älä hurahda menneiden aikojen meemuihin kuten sosialismi. Varo myös marginaali-ilmiöitä kuten vihreys tai mamut. Kiinnostu siitä mitä oikeasti tapahtuu maailmalla. Lue Hesaria ja muita valtamedioita, jätä pois iltapäivälehdet.
Nyt bannia näille ihan oikeasti.
>>68399
>Varo myös marginaali-ilmiöitä kuten vihreys tai mamut
>Lue Hesaria
Sisäinen Homma^^ni hymyili ääneen.
>Lue Hesaria ja muita valtamedioita, jätä pois iltapäivälehdet.
Pidä ajatus mukana lukiessasi. Huomaa myös suurten lehtien kannat ja puolueellisuus. Esimerkiksi Sanoman julkaisemat lehdet ja erityisesti Taloussanomat ovat selvästi vasemmalle kallellaan ja Nato-myönteisiä. Tähän on syynä varmasti se, että toimittajat on koulutettu välittämään tietoa, ei ymmärtämään sitä, ja että suurin asiakassegmentti on kateelliset suomalaiset.

Varo ryhtymästä pseudointellektuelliksi. Älä toista kaikkea uutisista lukemaasi ymmärtämättä asioiden muita puolia ja lähteiden riippumattomuutta.
(6.48 KB 251x207 128246724254.jpg)

Ihan perusjuttu on se että sivistynyt ihminen pystyy keskustelemaan mistä tahansa asiasta. Sivistynyt keskustelu on omien mielipiteiden ilmaisua ja niiden perustelua. Molemmat on suomalaisille vaikeita, ei ole mielipiteitä tai jos on, ei osata perustella niitä. Argumentaatio perustuu huutamiseen ja vittuiluun.

http://thepiratebay.org/torrent/4919006/TTC_VIDEO_-_Argumentation__The_Study_of_Effective_Reasoning_2nd_
>>68404
uutiset IS, IL ja HS lehdissä ovat kolumneja ja pääkirjoituksia lukuunottamatta 90% samaa paskaa.

Itse suosittelen Herald Tribunea.
>>68408
Allekirjoitan tämän, ja enkä menisi vannomaan edes noista kolumneistakaan. Rupeaa myös huomaamaan näitä lukiessa, että lehdistöä Suomessa vaivaa tietty konsensus, tietyistä asioista ei kirjoiteta.
Olen mm. pettynyt siihen, että puheenjohtaja tentin suurimmat otsikot otettin siitä, miten puolueiden johto oli pukeutunut.
Kuin myös HS:n ala-arvoinen kolumnisarja Me puhumme ruotsia.
Näistä huomaa kuinka kansalaisten huomio yritetään kääntää pois ns. kipeistä asioista.
AP:lle suosittelisin seuramaan telkusta mielenkiintoisia dokumentteja, yleensä ovat vieläpä sangen viihdyttäviä.
>>68419
>Kuin myös HS:n ala-arvoinen kolumnisarja Me puhumme ruotsia.

Samaa mieltä, mutta juuri siksi pitääkin lukea Hesaria. Rivien välissä kerrotaan usein paljon asioita, samaan tyyliin kuin ennen Prvavdassa.

Kiellettyjä aiheita on esimeksiksi maataloustuki, maahanmuutto, pakkoruotsi ja rikollisuus. Hesarissa on niistä vain kiiltokuvamaisia artikkelejä.
>>68262 täällä hei.

Herra >>68267 on ihan omalla tavallaan oikeassa. Ymmärrykseen on monta polkua - luonnontieteet, tiede, logiikka, järjestys ja erittely on yksi niistä. Se on ajattelijan tie. Mutta muitakin teitä on. Asioita voi ymmärtää myös ilman niiden määrittelyä (silloin niitä on tosin hieman hankala selittää muille).

Mut kuten monet henkiset opettajat sanovat: älä seuraa mitään tietä, vaan tule itse tieksi.
(86.94 KB 390x513 12825442773.jpg)

>Miten voisin sivistää itseäni?

Sivistyksen perusta on trivium eli kielioppi, puhetaito ja logiikka. Suomen koulujärjestelmä opettaa näistä vain kielioppia. Oppilaan edellytetään oppivan kaiken ulkoa ja olevan hiljaa joten puhetaitoa ja logiikkaa ei tarvita. Tämä tulee sitten joskus surullisella tavalla ilmi kun ollaan tekemisissä sivistyskansojen kanssa.

Sivistyneen ihmisen pitäisi tuntea edes jonkin verran antiikin ja renessanssin ajattelua. Pelkkä historia on arvotonta jos sitä ei ymmärrä.

Sitten opittua viisautta pitäisi vielä oppia käyttämään. Pitäisi osata pitää puheita, väitellä ja argumentoida. Antiikin Roomaa hallittiin pitämällä puheita. Valtaan saattoi päästä väkivallalla mutta sitten miljoonien ihmisten kohtalosta päätettiin puhumalla.
Tiedän näitä lukiodatanörttejä, jotka hiki päällä "sivistävät" itseään opettelemalla ulkoa jotain filosofian historiaa, ja poliittisia aatteita. Sitten kun näkevät mielestään "sivistyneen" ihmisen niin aloittavat hurjan pippelimiekkailun knoppifaktoilla jostain elämän tarkoituksesta. Tällaiset ihmiset ovat vitun rasittavia ja sivistys on heissä pintakerrosta. Oikeasti sivistyneet ihmiset puhuvat yleensä keskenään ryyppäämisestä, nussimisesta, futiksesta tai mistä tahansa muusta arkipäiväisestä ja se sivistys tulee esiin rakojen välistä olemuksessa ja yleisessä habituksessa eikä olemalla faktasanelukone.
>>68446
Totta. Koulussa pärjää helvetin pitkälle, jos on vain nurkassa hiljaa, ei aiheuta häiriötä ja pärjää kokeissa. Kyseenalaistamista, eli kysymystä miksi, ei juurikaan koskaan esitetä (saattaa johtua myös suuresta luokkakoosta, jos 20 ihmistä kysyy kokoajan miksi, miksi, opetus olisi varsin hidasta). Omasta mielestäni kysymys miksi ja varsinkin siihen vastaaminen johtaa parempaan oppimiseen ja asian sisäistämiseen. Kun tietää miten jokin toimii, sitä voi käyttämisen lisäksi soveltaa.
Tämän takia pidänkin matikasta, se on loogista. Tämä on yhtäkuin tämä, tätä seuraa tämä ja siitä sitten tuo. Joskus tuntuu että suurimmassa osassa oppiaineita ei opeteta logiikkaa vaan ainoastaan ideologiaa.
Mitä tekee jollain matematiikalla, jos ei tunne historiaa, taidetta tai politiikaa? Vastaus: mekaanista työtä. Ei mitään intellektuellia tai kultivoitunutta.

Ala nyt sitten hienoilla teekutsuilla höpöttämään jostain kertotauluista sillä välin, kun muut keskustelevat esimerkiksi oopperasta, kirjallisuudesta, tai vaikka Platonin luolavertauksesta.
>>68469
Onko kyseiset tyypit keksineet/kehittäneet näitä itse? Eivät ole. He keskustelevat ainoastaan muiden saavutuksista ja omista tuntemuksistaan suhteessa niihin. "Mielestäni Tchaikovskyn Trepak on loistava teos ja tuo mieleen venäläisen tanssin, nimittäin ripaskan." Matikassa pitää pohtia miksi jokin menee näin, mistä seuraa tämä ja tämä jne... Sama kuin balettia seuratessa kiinnittäisi huomiota ensisijaisesti tanssijoiden koreografiaan eli miten tanssijat liikkuvat lavalla. Huomaa, että lasken myös fysiikan ja jopa kemiankin matemaattisiin aineisiin.
Balettia ei katsota sen takia että voitaisiin kasvattaa penistä larppaus-teekutsuilla, vaan koska siitä nautitaan. Ja kyllä, paskaakin taidetta on.
>>68470
Eli mitä halusin sanoa: taiteesta voi pitää, ja sitä ei itseasiassa tarvitse edes perustella, miksi/minkä takia pitää jostakin tietystä teoksesta.
Matemaattisesti pitää aina todistaa omat päättelynsä. Samaten kuten pitää väittelyssäkin, joka läheisesti myös politiikkaan kuuluu. Ikävä kyllä lähes ainoa aine, missä logiikkaa nykyään opetetaan, on matikka.
>>68471
Käyppä tutustumassa kvanttimekaniikkaan, ni jo huomaat logiikan pettävän.
>>68469
Meilläpäin keskustellaan ihan luontevasti matematiikasta tee- ja muilla kutsuilla. :)

T. Otanieminyymi
>>68469
Miksi juuri Platonista? Hän on ihan yliarvostettu pölvästi jonka logiikka on pettävää, tuosta luolavertauksestakin veti johtopäätökset ihan perseelleen johonkin ylimaalliseen hyvä-entiteettiin, vain sen takia koska hänen vertauksensa kusi ihan täysin. Kun luin tuon 'Valtio'-teoksen joskus niin päällimmäiseksi jäi mielikuva että hänen argumentointinsa on lähinnä sanamuodoilla hämäämistä tai muunkaltaista kielellistä kikkailua ts. sumututusta ihan kuin joku keskiajan skolastiikka.
>>68508
Rölli 0/10
>>68259
Olet ymmärtänyt kaunokirjallisuuden väärin. Siinä on nimittäin kyse vähän muustakin kuin jännityksestä ja romantiikasta.

Lue esim. Musilin Mies vailla ominaisuuksia. Melkoisen vähän jännitystä, romantiikkaa, tahi juonta.

Mutta vain imbesilli lähtisi vertaamaan sitä johonkin helvetin Prison Breakiin. Varsinkaan siten, että arvottaisi jälkimmäisen korkeammalle.
>>68546
Olen samaa mieltä, mutta mistä siinä sitten on kyse?
>>68508
>keskiajan skolastiikka oli sumutusta

monopsykismi, rationalismi, via moderna
- mitä hyödyllistä on skolastiikan jälkeen edes keksitty? ei mitään!
>>68494
ensimmäinen liikuttaja
---
kerro mielipiteesi kosmologisesta determinismistä matemaattisena mahdollisuutena
>>68447
tämä x 9000.
>>68560
Mielestäni on kiehtovaa ajatella maailma vain yhtenä jättimäisenä ja monimutkaisena soluautomaattina. Se tuo tavallaan jonkinlaista uskonnonkaltaista helpotusta arkisiin murheisiin — ei tällä kaikella kuitenkaan ole niin suurta merkitystä.

Matemaattisia mahdollisuuksia se ei juuri avaa ainakaan millään tällä hetkellä kuviteltavissa olevilla menetelmillä laskennan vaativuuden takia.
>>68555
Mainitsemassani kirjassa on käsittääkseni kyse aatehistorian ja filosofian historian kriittisestä tarkastelusta, sekä mystiikan ja tieteellisen maailmankuvan synteesin hahmottelusta modernilla ajalla.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että moderni kaunokirjallisuus on kiinnostuneempaa kielen mahdollisuuksista, kuin esimoderni.
Ei jonkun kirjan lukeminen kauheasti sivistä.
>>68595
Ei varmaankaan jos se on Harry Potter, tai joku muu turhanpäiväinen satukirja.

Sen sijaan historialliset ja filosofiset teokset sivistävät.
>>68545
Oletko itse edes lukenut Platonia, vai kuullut vain opettajan hehkutusta filosofian ykköskurssilla?
>>68558
Tarkoitin skolastiikalla Akvinolaista ja muita vastaavia jotka ottivat paljon vaikutteita juuri noista antiikin huuhaa-filosofeista.

Rationalismi ei todellakaan syntynyt skolastiikan aikana ja Via modernaakaan en laskisi enää skolastiikkaan kuuluvaksi, koska se edustaa jo täysin uudenlaista ajattelua, joka pyrkii eroon antiikin ajan suuntauksista.
>>68628
n. kaksi kolmasosaa koko tuotannosta luin jonnevuosinani. Nyt varttuneemmalla iällä olen lukenut Timaioksen "uutena" ja Faidonin uudestaan.

En jaksa kommentoida ensimmäistä viestiäsi tarkemmin, koska rölli tai idiootti.
>>68705
>En jaksa kommentoida ensimmäistä viestiäsi tarkemmin, koska rölli tai idiootti.

Etpä tietenkään, eihän me kuolevaiset nyt mahdeta sinun norsunluutornissa asuvan puolijumalan älynlahjoille mitään. Nyt minä kumarrun ja nuolen persaustasi, oi valtias, sanasi on lakini.

Toisinsanoen ad hominemisi jättää minut edelleen käsitykseen, että Platon on täysin yliarvostettu puupää. Tottakai myönnän että hänellä on ollut paljon uusia ideoita ja paljon vielä nykyaikaan asti ulottuvia keksintöjä (kuten kommunismi ja totalitarismi). Kuitenkin perustelut mm. edellämainittujen yhteiskunnallisten muutosten tueksi ovat erittäin hataria. Ja muutenkin, vaikutuksella, mikä hänellä on ollut tuhat vuotta kuolemansa jälkeen eurooppalaisessa filosofiassa (ja uskonnossa!), hän on vain hidastanut ajattelun kehitystä.

Eli siis - historiallisessa viitekehyksessä hänen hölmöt ajatuksensakin voidaan katsoa uraauurtaviksi, mutta hän ei todellakaan ansaitse paikkaansa historian todennäköisesti vaikutusvaltaisimpana filosofina.
(38.51 KB 387x259 12827680417.gif)

>>68764
>Ja muutenkin, vaikutuksella, mikä hänellä on ollut tuhat vuotta kuolemansa jälkeen eurooppalaisessa filosofiassa (ja uskonnossa!), hän on vain hidastanut ajattelun kehitystä.
>>68764
Kuka on historian vaikutusvaltaisin filosofi?
(27.67 KB 387x362 12827682572.jpg)

>>68764
Myönnät siis hänen asemansa historiassa vaikutusvaltaisena filosfina, mutta toisaalta olet sitä mieltä, että hän ei ansaitse paikkaansa historiallisesti vaikutusvaltaisena filosofina.
>>68813
Aristoteles.
>>68817
Ja nyt mietit tarkkaan - kuka vaikutti eniten Aristoteleen ajatteluun? Vinkki: hän oli Aristoteleen opettaja.
>>68814
Niin. Mikä tuossa on niin epäselvää? Toisinsanoen hän on yliarvostettu.
>>68812
hieno servaus hermanni
Opiskele matematiikkaa.

Tänä päivänä kaikki tiede - vakavastiotettavat yhteiskuntatieteet mukaan lukien - on matematiikkaa, joten ilman ainakin kohtalaista ymmärrystä matematiikasta on vaikea olla aidosti sivistynyt. Pari vuotta sitten lukiosta päässeenä pseudoälykkönä vituttaa eniten, etten taannoin jaksanut panostaa pitkään matikkaani kunnolla.
Kato BB:n sijasta yle teemaa.
>>68910
Lukion pitkä matematiikka riittää hyvin maailman ilmiöiden ymmärtämiseen. Yliopiston approbatur tai insinöörimatematiikka riittää erinomaisesti. Syvemmälle kun mennään, niin se on matematiikan erityisosaamista, ei sivistystä.
>>68911
BB:n avulla ymmärrät suurta osaa muista ihmisistä + voit helposti keskustella heidän kanssaan kun on joku yhteinen jutunaihe = sosiaalista kokemusta = sivistystä.
lue kaikki kirjat joihin löytyy viittauksia CMX:n biiseistä
>>68914
Pelkkä sosiaalinen kanssakäyminen lasketaan sivitykseksi korkeintaan pimeimmissä hikikomeroissa. Lisäksi joistain roskäveän huvituksista lörpöttely ei ole mitään sivistystä noin muutenkaan.

BB:n tilalle esimerkiksi joku korkeakulttuurin ilmentymä, esimerkiksi ooppera, niin tilanne on jo toinen.
>>68605
Akshullyy, esim. vanhat Aku Ankat ovat aika yleissivistäviä lehtisiä.
(86.94 KB 390x513 1348093613167.jpg)

>>68151
Mitä vaan kunhan et sekaannu sosialismiin. Aloita lukemalla jotain antiikin Kreikan jumaltaruja, Rooman keisarien historiaa, sitten pätkä keskiaikaa.

Skippaa seuraavat vuosisadat kunnes tullaan 1700-luvulle. Ranskan vallankumous ja USA:n perustaminen on hyvin tärkeitä juttuja, tutustu etenkin tapahtumien taustalla olevaan filosofiaan.

1800-luvulla mielenkiintoista oli Britannian imperiumi, 1900-luvulla sodat ja teknologian kehitys. Nykymaailmassa ei ole mitään kauhean mielenkiintoista. Älä innostu länsimaiden rappiosta tai erilaisista maailmanlopuista.

Sitten voisit tutustua omaan kulttuuriisi. Kalevala, Veljekset ja niin edelleen. Maantieto on tärkeää varsinkin jos olet pääkaupunkiseudulta.

Varsinainen sivistyksen mitta on se että pystyt keskustelemaan kaikista näistä asioista! Opettele perustelemaan mielipiteesi. Wareta Pirate Baysta TTC sarjan Argumentation.
>>69727
Tämä ja lisäisin vielä, että kannattaa tutustua joka maan johtajiin ja niiden historiaan ainakin 5 000 vuoden ajalta.

Lisäksi kannattaa avoimin mielen lukea juttuja "jumalista" ts. alieneista. Aukaisee silmät erittäin hyvin.
(56.02 KB 500x281 1349731941203.jpg)

>>69727
Kuulostaapa pahasti kokoomusnuorelta.
Korjaan vielä:
>maantiede
sivistys != opettele ulkoa faktoja

todellinen ymmärrys kasvaa mietiskellen kaikessa rauhassa maailman menoa.
>>69727

Miksi ei sosialismia? Eikö se ole sivistystä?

Kyseessä hyvin uusi käsite ja periodi ihmiskulttuurissa. Ihan sama voisin sanoa että älä lue monarkiasta mitään.
(56.62 KB 407x405 1350828322023.jpg)

Poliittinen maantiede..

jos omistaisin skannerin, niin siirtäisin tuon yksityiskirjastoni tänne jakoon.
Erinomaisia itseopiskeluteoksia löytyy kokonainen hyllyrivi.
>>69754
>Erinomaisia itseopiskeluteoksia löytyy kokonainen hyllyrivi.

Anna joku lista?
>>69761
Listaan Tiedon Portaat -kirjasarjan näin aluksi.

1. osa
>Itseopiskelu
>Kulttuurihistoria
>Englannin kieli
>Eläintiede
>Autoilu
>Psykologia
>Terveydenhoito
>Sivistyssanasto

2. osa
>Geologia
>Kemia
>Fysiologia
>Venäjän kieli
>Antiikin kirjallisuus
>Suomen hisoria
>Elokuva (sen teoria)
>Pikakirjoitus

3. osa
>Kasvitiede
>Yleismaantiede
>Ranskan kieli
>Nykykansojen kirjallisuus
>Suomen kieli
>Musiikki
>Biologia
>Ilmailu

4. osa
>Ruotsin kieli
>Meteorologia
>Kirjanpito
>Maa- ja metsätalous
>Fysiikka
>Radio ja televisio
>Filosofia
>Taidehistoria

5. osa
>Talousmaantiede
>Espanjan kieli
>Sähkötekniikka
>Mekaniikka
>Urheilu
>Raha ja pankit
>Kielitiede
>Valtio-oppi
>Sosiologia

6. osa
>Valokuvaus
>Piirustus, maalaus ja tekstaus
>Rakennustaide
>Koneenrakennus
>Arkeologia
>Poliittinen maantiede

7. osa
>Italian keili
>Lehdistöoppi
>Kotimainen kirjallisuus
>Saksan kieli
>Kansantaloustiede
>Teatteritaide
>Tähtitiede
>Markkinointi

Myös 8. ja viimeinen osa löytyy, mutta se on lainassa.
Latinan kieli siinä ainakin oli…

Kaikki aiheet ovat jaettu noin 30 oppituntiin, joka helpottaa asioiden sisäistämistä.
aasd
so 2010
>>68151
en tiiä
Onnistuikohan AP sivistämään itseään?


Forms
Delete
Report
Quick Reply